Cum poți petrece o zi superbă în Brașov?

Brașovul este unul dintre cele mai vizitate orașe ale României datorită farmecului său deosebit, a cetăților medievale magnifice, a priveliștilor minunate, a arhitecturii fascinante și a multiplelor activități ce pot fi realizate în natură.

Explorează Centrul Vechi al orașului

O plimbare pe străzile din Orașul Vechi îți oferă posibilitatea să descoperi povestirile și legendele locale. Află mai multe informații despre cetate, pășește pe cea mai îngustă stradă din Europa de Est, bucură-te de priveliștile minunate de la Turnul Alb și de pe Tâmpa, descoperă farmecul cartierului Șchei și explorează cea mai mare biserică gotică din Țară.

Ce monumente poți vizita?

Biserica Neagră

Photo by Maria Teneva

Edificiul, care a primit denumirea de Biserica Neagră după incendiul din 1689, este cel mai reprezentativ monument gotic din această parte a Europei. A fost ridicată cel mai probabil începând cu anul 1383, din iniţiativa preotului Thomas Sander.

Programul de vizitare în 1 aprilie – 15 octombrie 2022 este:

Duminică & luni: 12:00 – 19:00

Marţi – Sâmbătă:  10:00 – 19:00

Programul de vizitare în perioada 16 octombrie – 31 martie 2023 este:

Duminică & Luni: 12:00 – 18:00

Marţi – Sâmbătă:  10:00 – 18:00

Costurile de vizitare sunt:

  • Adulți – 20,00 Lei
  • Pensionari – 15,00 Lei (în baza cuponului de pensie)
  • Studenți – 15,00 Lei (în baza carnetului de student)
  • Elevi – 10,00 Lei (până la 18 ani, în baza carnetului de note)

Programul concertelor poate fi consultat AICI .

Piața Sfatului

Photo by Dan Novac

 „Kilometrul „0” al oraşului, este zona cu densitatea cea mai mare de obiective culturale, în care se se desfăşoară cele mai numeroase și diverse evenimente. În 23 decembrie 1420, era emis actul, care face referire pentru prima dată la camera destinată „acordării dreptăţii” şi şedinţelor Magistratului orașului, situată deasupra bolţii breslei blănarilor din piaţa principală a “Cetății Brașovului”.

Strada Sforii

Photo by Nomadic Julien

Menţionată documentar pentru prima dată în secolul al XVII-lea, fermecând prin dimensiunea sa îngustă, care variază între 111 şi 135 cm, Strada Sforii este o destinație favorită a turiștilor ce vizitează Brașovul.

Sinagoga

În apropiere de Strada Sforii se află sinagoga neologă, construită între anii 1899-1901 în stil neogotic cu accente maure.

Evreii s-au divizat în 1877. Tabăra s-a împărțit între cei de rit ortodox și cei de rit neolog. Evreii de rit ortodox și-au construit propria biserică în anul 1924, care a fost devastată de legionari în 1941 (nu este folosită nici în prezent).

Fă o pauză și savurează o cafea la una dintre cafenelele de specialitate.

Cafenelele sunt locurile ideale de a socializa, de a studia și de a simți vibe-ul orașului, însă și de a susține o afacere locală (alege un brand local de cafenea!!)

Croitoria de cafea

Nola Coffee Shop

Tekafe

Twinbeans Coffee Shop

Cartierul Șchei

Biserica Sfântul Nicolae

Datând după tradiţie din secolul al XIII-lea, a constituit de-a lungul timpului centrul cel mai important pentru viaţa spirituală, culturală şi artistică a românilor din Ţara Bârsei.

Prima Școală Românească

Alături de biserica „Sfântul Nicolae” a Șcheilor Brașovului se află prima școală românească, a cărei clădire din lemn a fost înlocuită cu o construcţie de piatră supraetajată în veacul al XVIII-lea.

Zidurile Cetății

Photo by Daniela Turcanu

A fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea, pentru refugiul locuitorilor oraşului, pe un platou situat la sud şi vest de vârful masivului Tâmpa, la altitudinea de 960 m.

Turnul Alb

Photo by Maria Teneva

Repartizat spre apărare breslelor cositorarilor şi arămarilor, Turnul Alb a fost edificat pe versantul Dealului Romurilor, în a doua parte a secolului al XV-lea (1460 sau 1494), dominând orașul.

Bastionul Graft

La mijlocul laturii de nord-vest, se află Bastionul Graft, ridicat perpendicular pe zidul cetății ca pod fortificat peste pârâu, pentru a face legătura între Turnul Alb, în dreptul căruia era amplasat și fortificațiile interne.

Turnul Negru

Photo by Janos Szen

Pe același versant cu Turnul Alb, Turnul Negru a fost ridicat odată cu prima incintă de ziduri a cetății, în dreptul Bastionului Fierarilor, având dubla funcţie de observaţie şi de apărare. Legătura cu fortificațiile colțului vestic ale cetății avea loc printr-un pod mobil, suspendat peste canalul Graft.

Poarta Schei

A fost construită (1827–1828) pentru fluidizarea circulaţiei între „Cetatea Braşovului” şi „Suburbiul de Sus”. Construcţia monumentală, în stil clasicist, a fost prevăzută cu o deschidere centrală pentru vehicule încadrată de două accese laterale pentru pietoni.

Poarta Ecaterina

Este sigurul element conservat al ansamblului porţii „Cetăţii Brașovului”, dinspre cartierul românesc al Șcheilor, numită iniţial Corpus Christi, Porta Superior şi, în timpul austriecilor, Porta Vallace.

Bastionul Țesătorilor

Situat pe aleea Brediceanu, cu intrarea de pe strada George Coşbuc, este primul obiectiv al laturii de sud-est al cetății, de sub Tâmpa. Obiectivul a fost construit în anii 1570-1573.

Cetatea Brașov

A fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea, pentru refugiul locuitorilor oraşului, pe un platou situat la sud şi vest de vârful masivului Tâmpa, la altitudinea de 960 m.

Urcare pe Tâmpa

Photo by Adrian Nicolae

Pentru ca ziua să fie completă îți propunem o urcare pe muntele Tâmpa. Braşov este singurul oraş din România care are în mijlocul său un munte de 960 de metri care este și arie naturală protejată.

Priveliștea din vârf este spectaculoasă.

Sunt două variante de a ajunge pe vârf:

  1. Cu telecabina: Urcarea durează aproximativ 3 minute și costă De aici se întinde și o rezervație naturală unde se pot face trasee montane, pentru cei care au mai mult timp și o pasiune pentru natură. Stația de la bază se află în centrul istoric din Brașov, chiar aproape de zidurile cetății. Poți vedea aici.
  2. Drumeție (pentru pasionații de natură). Există 3 trasee care duc în vârf : drumul Serpentinelor, marcat cu triunghi roșu, dificultate ușoară, drumul Cavalerilor cu marcaj bandă albastră, dificultate medie (este și traseul care duce în Poiana Brașov) și treptele lui Gabony, cel mai dificil dar și cel mai spectaculos, marcat cu triunghi galben.

Idei de restaurante pentru prânz și cină poți fi regăsi în articolul nostru de aici.

Belvedere (Drumul de Poiana)

Pe timp de zi sau noapte, magia Brașovului străjuit de muntele Tâmpa poate fi admirata din acest loc situat pe drumul ce leagă orașul de Poiana Brașov.