Provocările în cuplu și particularitățile dinamicii familiilor care cresc un copil cu autism.

Villa V
iunie 24, 2023
10:00

Autismul afectează întreaga familie. Terapia de familie este o componentă esențială a programelor de intervenție în tratarea autismului, psihoterapia individuală și de cuplu producând efecte pozitive, cu restabilirea echilibrului emoțional și starea generală de bine a familiei.

Apariția copilului cu autism în familie poate afecta funcționarea acesteia. În această situație crește cantitatea de grijă care trebuie investită, precum și povara fizică și economică pe care o implică. Rolurile din cadrul familiei vor fi redistribuite, iar adaptarea psihologică a familiei depinde de anxietatea lor față de viitor. Creșterea unui copil cu autism este însoțită de presiune, având diverse surse, de exemplu presiune fizică și emoțională, cauzată de lunga perioadă de dependență a copilului de părinți. Mai mult, într-o familie care nu a reușit să se stabilizeze și să-și recapete echilibrul din cauza numeroșilor factori generatori de presiune, apare o confuzie în distribuirea rolurilor, nevoile membrilor familiei nu sunt satisfăcute și progresul către scopurile familiei este oprit. O astfel de situație poate duce la o criză familială.

Care este programul? 10.00-17.00 (cu 1 oră pauză de masă )

 Sâmbătă, 24 iunie

Costul: 300 lei

Cui i se adresează: psihologilor clinicieni și psihoterapeuților care doresc să cunoască mai multe despre terapia de familie și rolul terapiei individuale și de cuplu pentru părinţii care cresc un copil cu autism sau alt tip de dizabilitate.

Workshop-ul va pune în evidență:

Provocările  în relația de cuplu:

 • Identificarea factorilor care pot provoca relațiile de cuplu (experiențele din trecut atât în viața de adult, cât și cele din copilărie; problemele de muncă; abuzul emotional/fizic; dificultățile financiare; interacțiunile cu familia extinsă; echilibrul precar; nevoile părinților în vârstă și altele)
 • Apariția copiilor și îngrijirea lor
 • Tipare și strategiile de a face față conflictului în cuplu

Provocările specifice ale relației de cuplu în cazul părinților cu copii cu autism

 • modul în care poate fi înțeles și evaluat nivelul de stres în cadrul unei familii, preponderent a unei familii cu copil cu nevoi speciale,
 • dinamica familiei care trece prin provocări majore din punct de vedere emoțional si nu numai
 • nevoile psihologice și particularitățile familiilor care cresc un copil cu nevoi speciale.

Aspecte importante in abordarea terapiei de familie pentru părinții care cresc un copil cu autism:

 • Redistribuirea rolurilor în cadrul familiei
 • Adaptarea psihologică a familiei și anxietatea
 • Gestionarea factorilor generatori de presiune fizică și emoționale
 • Gestionarea dependenței copilului
 • Importanța recăpătării echilibrului și a armoniei
 • Nevoile fiecărui membru

Pe tot parcursul workshopului va fi susţinută ideea importanței încurajării și a suportului pentru toţi cei implicaţi în procesul terapeutic

Teoria va fi susținută de abordarea interactivă din partea facilitatorilor, prezentare de video, exemplificări prin analiza unui studiu de caz şi exerciții în grupuri mici.

Facilitatori: 

Despre Sînziana Burcea

Sînziana Burcea este coordonatorul Centrului Mifne România, centru aflat în proces de acreditare (2021-2023). A parcurs stagiile de formare pentru a deveni Senior Terapeut certificat în metoda Mifne (Ianuarie-Aprilie 2022) participând împreună cu echipa în centrul din Israel la evaluarea familiilor şi implementarea programului de tratament intensiv Mifne, sub supervizarea specialiştilor Centrului Mifne.

Anul 2006 reprezintă punctul de cotitură în carieră, Sînziana devenind primul psiholog român care a parcurs un stagiu de specialitate la Centrul Mifne din Israel. Experienţa  Mifne s-a transformat în visul Mifne pentru România şi demersul său de a aduce metoda Mifne în ţara noastră. Proiectul este derulat prin Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu a cărei membru fondator este din anul 2021.

Pregătire Profesională

Sînziana este psiholog clinician, psihoterapeut, supervizor şi formator în psihologie clinică. A absolvit Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială în cadrul Univerităţii Pentre Andrei din Iaşi (1996-2000) şi masterul „Psihoterapii de familie şi evaluare în practica clinică” (2007-2009). Ulterior formării academice, a finalizat cursurile Scolii de Psihoterapie în cadrul Asociaţiei Pentru Psihologie şi Psihoterapie Adleriană din România (2008-2011). Activează de aproximativ 20 de ani în domeniul psihologiei copilului şi a familiei, dobândind experiență în intervenții terapeutice intensive pentru copii diagnosticaţi cu tulburare din spectrul autist, abordând terapeutic întreaga familie.

Despre Adina Voinea 

Sunt psiholog clinician, psihoterapeut, formator si coach Adlerian. Sunt foarte implicata si dedicata atat in consultatiile mele, cat si in restul proiectelor pe care le desfasor.
Consider ca profunzimea relatiei terapeutice depinde atat de capacitatea noastra de ne conecta, cat si de atentia mea la detalii si receptivitate, fiind insa sustinuta de ani de experienta si ore intregi de pregatire profesionala.

M-am bucurat o buna perioada de experienta de asistent medical, experienta ce m-a ajutat  in munca cu oamenii aflati in suferinta. Mi-am ascultat ulterior intuitia si am ales sa studiez psihologia, tocmai pentru a ma concentra in a ajuta oamenii sa isi descopere resursele care le blocheaza potentialul, sa isi schimbe perspectiva si sa isi imbunatateasca viata.

De-a lungul pregatirii profesionale am inteles ca toate fiintele umane sunt creative si pline de resurse. De aceea cred ca, in esenta, calitatea vietii noastre vine din alegerile facute in acord cu valorile noastre. Am abordat in terapii teme precum anxietate, depresie, dependente, pierderi, divort, infertilitate, abuz si altele.