Workshop „Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu” cu psihoterapeut și autor Laura Pănăzan

Villa V
iulie 21, 2023
14:00

Data: 21 iulie 

Durată: 14-19.00

Cost participare workshop: 300 lei/participant

Cui se adresează: psihologilor clinicieni, psihoterapeuților sau studenților la Psihologie

Nevoia de iubire este înscrisă biologic în moștenirea genetică umană a fiecăruia dintre noi. Ne alegem partenerul, la nivel inconștient, în concordanță cu modelul masculin-feminin oferit de propriii părinți, dar și cu rănile parentale survenite în copilărie.

„Ne-am născut cu capacitatea de a ne atașa și cu nevoia fundamentală de a primi iubire. Când ne pierdem de ele, e ca o alterare a propriei umanități. Ca o rătăcire față de sensurile noastre cele mai profunde. Față de sursa vieții.” (vol.2, pag.57)

Conflictul de cuplu este fundamental o reiterare a conflictului cu persoana de atașament. El ne reactivează strategiile infantile de a gestiona propriile emoții, dintr-o poziție de neputință a copilului de altădată. Acesta este modul în care participăm la dinamica relației, rulând iar si iar tiparul interacțiunii disfuncționale. Cum ieșim din asta?

„Ariciul află că, dacă rămâne pitit, dulăul latră mai tare. Dulăul află că, dacă continuă să latre, ariciul se pitește. Așa că dulăul își mai acoperă colții, ariciul își mai descoperă interiorul și în sfârșit se-ntâlnesc. În sfârșit contează amândoi. Bravooo! Le dau puțină ciocolată și îi imbrățișez pentru reușită.” (vol.1, pag.84)

Cât de directivi sau de pasivi, de empatici sau de raționali, de sensibili sau de protejați venim la întâlnirea cu cuplurile din cabinet?

„Terapeutul are nevoie și de emisfera dreaptă (intuitivă, artistică, sensibilă) la întâlnirea cu demonii clientului. Fără ea nu ar rezona cu omul din fața lui, nu l-ar înțelege empatic. Funcționând cu ambele emisfere, nu e copleșit emoțional, rămâne atent la proces și nu ajunge nici în zona de profesionist detașat.

Și în cuplu e la fel. Partenerul tău are nevoie să fii un mic terapeut pentru el. Să funcționezi din ambele emisfere. Nu îl ajută soluțiile impersonale și reci, de mare cunoscător. Nici logica ta imbatabilă. Are nevoie de cineva care să fie cu el, acolo unde e el. În emoție. Măcar inițial.” (vol.2, pag.25)

Abordarea structurată, etapizată în terapia de cuplu deopotrivă a conflictului interpersonal (amoros sau de atașament primordial) dar și a conflictului intrapsihic (personal) oferă șansa de a identifica și de a trata toate rădăcinile/sursele disfuncționalităților din cuplu.

„Eu, aici, în terapia asta a mea, văd o mină de cărbune blocată, doi pitici cu târnăcoape, eu doar ținându-le felinarul. Din când în când îi opresc și le arăt ce fac: dacă merg în direcția corectă, câte vagoane cu cărbune au umplut, câte au dărâmat de la celălalt, ce eficienți sunt când lucrează în echipă și cât mai avem până ajungem la lumină. Îi vezi și tu?” (vol.1, pag.65)

Cum avem grijă de omul din noi, de conflictele lui interioare, de propria relație de cuplu trigger-uită uneori de scenele din cabinet?

Rămâi puțin și notează-ți situațiile din viața ei care te-au mișcat. Vezi ce legătură au cu trecutul tău. Transformă empatia pentru ea în compasiune față de tine. Ce nevoi i-au rămas nesatisfăcute? Dă-ți voie să inventezi în imaginar părintele de care ar fi avut nevoie. Care ți-ar fi prins bine și ție. Familia care te-ar fi ajutat să crești mai sigur pe tine, mai împreună cu cineva.” (vol.2, pag. 205)

Workshop-ul se concentrează asupra câtorva elemente esențiale din cadrul călătoriei terapeutice:

    • conștientizarea propriilor trăiri interioare, ale celuilalt și a tiparului negativ de interacțiune

    • exprimarea vulnerabilă, parte din noua dinamică, pozitivă, a cuplului

    • coreglarea emoțională, un proces de învățare experiențială, cu riscuri mari și reușite mici

    • creșterea progresivă a intimității emoționale, a sentimentului de conexiune și siguranță.

Aspectele teoretice vor fi dublate de exerciții practice în grupuri mici, bazate pe tehnici experiențiale specifice metodelor PEU, EFT și MD în care vor fi puse în evidență:

    • strategiile de a face față conflictului, dobândite în copilărie ca modalități de reglare emoțională,

    • componentele de personalitate adresate în lucrul terapeutic intrapsihic (cu fiecare partener),

    • modalitățile de ghidare a interacțiunii dintre parteneri: lucrul terapeutic interpersonal.

În măsura timpului disponibil vom discuta (prin prisma subiectului workshop-ului) aspecte dificile din studii de caz propuse de participantii la workshop.

Cei care ați citi deja cărțile Laurei Pănăzan știți cât de generoasă poate fi în a ne inspira cu experiența ei de terapeut și că este un privilegiu să o avem aproape, să folosim acum la modul practic, sub îndrumarea sa directă, cunoștințe și tehnici de lucru cu cuplurile.

Cine susține acest workshop?  

Laura Panazan este psiholog specialist, consilier si psihoterapeut pentru copil, adolescent, adult, cuplu și familie, focusat în ultimii 10 ani pe problematica de cuplu. Munca sa este recunoscută și apreciată de profesioniștii din domeniu și chiar din sfera academică. Ea împărtășește cu pasiune, constant si activ, perspectiva și cunoștințele sale prin carti, workshop-uri, conferințe, interviuri și colaborări.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 356105387_6645822228785180_8262042020546402115_n-1024x365.jpg

Este autoarea seriei de carte scrisă pentru publicul larg Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu:

  • volumul 1 – Așteptări nerealiste, apărut la Editura Letras în 2021,
  • volumul 2 – Emoții în pielea goală, apărut la editura Creator în 2023,
  • volumul 3 – în lucru,

dar si medic primar în stomatologie generală, soție, mamă a trei copii și proaspătă bunică.

Studii si formari:

  • absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, specialitatea Psihologie în cadrul Universității București.
  • consilier și psihoterapeut în Psihoterapia Experiențială a Unificării – PEU în cadrul Institutului Societății de Psihoterapie Experiențială Română – SPER
  • cu formare în terapie de cuplu EFT sub egida Centrului Internațional de Excelență în Terapie Focusată Emoțional (abordare bazată pe atașament, sistemică/ holistică și experiențială)
  • cu formare în Modelul Dezvoltării în Terapia de Cuplu (Bader/Pearson)

Mai multe detalii despre carte poți regăsi aici.

Locurile sunt limitate! Dacă este necesară oferta pentru cazare și mic dejun, vă rugăm să menționați separat acest detaliu. 

Pentru rezervare loc:

Voinea Raluca  M: +40722 347 987  E: office@villav.ro